Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΚΗΣ
ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ  |   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
Greek English
 
 
 • Γναθοχειρουργική
  Παραδοσιακά το πεδίο της χειρουργικής του στόματος περιλαμβάνει όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται εντός της στοματικής κοιλότητας και οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν με τοπική αναισθησία σε περιπατητικούς ασθενείς. Περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται, στην τοποθέτηση οστεοενσωματούμενων Εμφυτευμάτων, λήψη και τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων, Ανύψωση Ιγμορείου Αντρου για την τοποθέτηση οστεοενσωματούμενων Εμφυτευμάτων,μοσχεύματα συνδετικού ιστού,Χειρουργική εγκλείστων και κυστών,κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση,προβλήματα της ΚΓΔ και άλλα.
  + Περισσότερα
 • Οστεοενσωματούμενα Εμφυτεύματα
  Τα οδοντικά εμφυτεύματα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν τελείως αλλάξει την θεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της μερικής ή ολικής έλλειψης δοντιών.H εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παγκοσμίως.Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται από καθαρό τιτάνιο .Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να γίνεται ένα με το οστό της γνάθου , ιδιότητα που ονομάζεται επιστημονικά οστεονσωμάτωση ,από εκεί και ο όρος οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα.
  + Περισσότερα
 • Laser
  Χρήση των LASER. Η δυνατότητα χειρουργικής με LASER εξασφαλίζει καλή επούλωση χωρίς ουλές χωρίς ράμματα ,περιορισμό του οιδήματος , αναίμακτα και πολλές φορές χωρίς αναισθησία. Έχουμε την δυνατότητα να εξαφανίζουμε την μελάγχρωση (το σκούρο χρώμα) των ούλων, να αφαιρούμε χαλινούς και υπερπλασίες , λευκοπλακίες και γενικά να επεμβαίνουμε σε ούλα , κόκκαλο και δόντια εξασφαλίζοντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σε συνδυασμό με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου .
  + Περισσότερα
 • Πανοραμική Ψηφιακή Ακτινογραφία
  + Περισσότερα
 • Ιστική Αναγέννηση με PRGF
  Ο συνδυασμός της χρήσης αυξητικών παραγόντων του ίδιου του ασθενούς με την λήψη μικρής ποσότητας αίματος πριν τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα αυξάνει την χημειοταξία στην περιοχή με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των τοπικών βλαστικών κυττάρων. Δηλαδή οι αυξητικοί παράγοντες που βρίσκονται στα αιμοπετάλια όταν τοποθετηθούν στην περιοχή που επεμβαίνουμε σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και ενεργοποιηθούν με κατάλληλη τεχνική μας δίνουν ταχύτερη επούλωση, περιορισμό στο οίδημα (πρήξιμο) και ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Η χρήση των αυτόλογων αιμοπεταλιακών αυξητικών παραγόντων επεκτείνεται στην διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου ενεργοποιώντας το κολλαγόνο και ενυδατώνοντας το δέρμα, αλλά και σε άλλες ειδικότητες όπως η αθλιατρική , ορθοπεδική, οφθαλμολογία ,δερματολογία , πλαστική χειρουργική κα.
  + Περισσότερα
 • Χειρουργική με Μικροσκόπιο
  + Περισσότερα
 
 
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματολογίας «Η Στοματολογία στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη» 13-14 Σεπτεμβρίου 2012 - Αθήνα, Ξεχοδοχείο Hilton

«Αντιμετώπιση Νοσημάτων του Στόματος

Συμβατική Χειρουργική ή Laser

Δρ.Κωνσταντίνος Μανταλενάκης Γναθοχειρουργός

Παρόλο που τα Laser χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Ιατρική τα τελευταία 35 χρόνια ,στην Γναθοχειρουργική και την Οδοντιατρική γενικότερα καθιερώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια αποτελώντας ένα αξιόπιστο εργαλείο στην καθημερινή πράξη .

Οι ενδείξεις για την χρήση των χειρουργικών Laser στους διάφορους ιστούς προσδιορίζεται από την αλληλεπίδραση αυτών με τα διάφορα μήκη κύματος . Η απορρόφηση της ακτινοβολίας Laser προάγει βασικά θερμικά κυρίως αποτελέσματα

Σε ιστολογικές τομές παρουσιάζονται διαφορετικά αποτελέσματα στον στοματικό βλεννογόνο, και διαφορετικά στο οστούν των γνάθων που καθορίζουν την επούλωση των ιστών. Συνεπώς διαμορφώνονται διαφορετικές ενδείξεις για την εφαρμογή του κάθε μήκους κύματος.

Πλεονεκτήματα χρήσης των Laser είναι η αιμόσταση και ακρίβεια των τομών, η επιλεκτικότητα του κάθε μήκους κύματος για τα διάφορα χρωμοφόρα των ιστών, η μη δημιουργία ουλών και η δυνατότητα μη συρραφής και επούλωσης κατά δεύτερο σκοπό (χειρουργική χαλινών , υπερπλασιών, και καλοήθων όγκων). Επίσης ο περιορισμός του μετεγχειρητικού πόνου, αιματώματος, οιδήματος και τέλος η βιοδιέγερση.

Μειονεκτήματα της χειρουργικής με laser είναι ο μεγαλύτερος χρόνος επέμβασης σε σχέση με την συμβατική χειρουργική με νυστέρι για συγκεκριμένες επεμβάσεις ,η καθυστερημένη επούλωση, το κόστος απόκτησης των συσκευών laser( ένα μήκος κύμματος δεν επαρκεί για όλες τις περιπτώσεις) ,και η επιπλέον εξειδίκευση .

Με την σωστή εφαρμογή των Laser υπάρχει η δυνατότητα αποδόμησης (εξάχνωσης) μόνο του ιστού στόχου χωρίς βλάβη στους παρακείμενους ιστούς περιορίζοντας τις επιπλοκές της επούλωσης. Η χειρουργική με laser περιορίζει την φλεγμονώδη αντίδραση με την μείωση της εκκρισης των διαμεσολαβητών της φλεγμονής (κυττοκινών) ενώ ταυτόχρονα με την βακτηριοκτόνο τοπική δράση τους περιορίζουν την μόλυνση του τραύματος.

Η Χειρουργική με Laser δεν μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια. Η αυξανόμενη γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα διαφορετικά μηκη κύματος που επιτρέπουν την επιλεκτικότητα του ιστού στόχου με ελάχιστη θερμική βλάβη των παρακειμένων ιστών η Χειρουργική με Laser σε πολλές περιπτώσεις έχει σαφή προτερήματα σε σχέση με την συμβατική χειρουργική.